.

 

 

17. yüzyıl Avrupa salgını sırasında doktorlar, hastalıklardan kurtulmak için gagalı maskeler, deri eldivenler ve uzun paltolar giydiler.

 

Veba doktorları maskelerini, 55’ten fazla bitkiden, engerek eti tozundan, tarçın, mür ve bal gibi diğer bileşenlerden oluşan bir macun olan tiryak ile dolduruyordu. Maskenin gaga şeklinin, veba doktorlarının burun deliklerine ve akciğerlerine gelmeden önce havaya koruyucu bitkiler tarafından kaplanması için yeterli zaman vereceği düşünüldü.

 


Sonuç olarak veba doktorlarının kıyafetleri ve yöntemleri çok fazla bir fark yaratmadı. Veba doktorları hemen tanınabilse de, hastalık yapıcı mikrop teorisi ve modern antibiyotiklerin yükselişine kadar, kostümleri hastalığa karşı gerçek bir koruma sağlamadı.

 


* Tarihte yaşanılan üç korkunç veba salgını insanlığa korkunç tecrübeler yaşattı: MS 561 civarında günde 10.000 kadar insanı öldüren Jüstinyen Vebası, 1334 ve 1372 yılları arasında Avrupalıların üçte biri kadarını yok eden, 1879’a kadar aralıklı salgınlarla devam eden Kara Ölüm ve 1894-1959 yılları arasında Asya’nın büyük bölümünü öldüren Üçüncü Pandemi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir