‘Corona’dan korunmanın en etkili yolları:’Sosyal Mesafe, Karantina Ve İzolasyon

Son zamanlarda en çok konuşulan; sosyal mesafe, karantina ve izolasyonun Corona virüsünden korunmak için büyük önlem taşıyor. Biz de bu kelimelerin bilimsel olarak açıklamalarını ve amaçlarını bir araya getirdik. Sosyal mesafe, karantina ve izolasyon gibi kelimelerinin arasındaki farkları şimdi inceleyin.

 

 

Dünya’nın ortak gündemi; Corona virüsü ile birlikte “sosyal mesafe”, “karantina” ve “izole yaşamak” gibi kelimeler her zamankinden daha fazla konuşulmaya başlandı. Her bir başlığın hedefi Corona virüsünden korunmak olsa da bu kelimelerin ne anlama geldiğini bilmek ve gerçek amaçlarını öğrenmek oldukça önemli.

 

 

Karantina, İzolasyon Ve Sosyal Mesafe Arasındaki Farklar Neler?

Sosyal mesafe, izole yaşamak ve karantina gibi protokoller virüsün yayılmasını engellemek, yeni Corona virüsten kaynaklanan hastalıkları ve diğer bulaşıcı rahatsızlıklara önlemek için tasarlandı. ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı ve Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre her bir terimin anlamını ve amacını sizler için bir araya getirdik.

 

 

 

Sosyal Mesafe ve Sosyal Mesafeyi Korumak Nedir?

Sosyal mesafe, insanlar arasındaki yakın iletişimi sınırlamak için kullanılmayı amaçlıyor. Konferansların iptal edilmesi, önemli toplantıların sınırlı sayıda tutulması ve okulların belli bir süreliğine kapatılması… Tüm bunlar, sosyal mesafeyi tutmak için yapılan çalışmalara birer örnek. Bunun dışında bireylerin toplu taşıma araçlarından kaçınması veya evden çalışması; sosyal ortamlarda mesafeyi korumayı sağlıyor. Sosyal mesafe konusunda yapılması gereken diğer uygulamalar arasında ise el sıkışmalarından kaçınma ve diğer insanlardan üç metreden fazla kalmak, uygun olarak gösteriliyor.

 

Karantina ve Amacı

Karantina, hastalık semptomları sergileyen veya bu kişilerle temasa geçen bireylerin dış dünyayla olan hareketlerini azaltarak, iletişimi kısıtlamak anlamına geliyor. Bu sayede virüsün yayılması önlenmektedir. Bireyler, olası taşıyıcı biriyle temasa geçtiyse veya o kişide semptomlar varsa o kişinin semptomlarını izlemek ve süreci kontrol altına almak için uygulanan bir protokol.

 

 

İzolasyon: İzole Yaşamak

İzolasyon, virüsün belirtilerini gösteren ya da kendini fiziksel olarak rahatsız hisseden veya olası Corona virüs semptomlarını taşıyan kişi ve kişilerin; virüsün sağlıklı kişilere yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için kullanılan bir terimdir. Bazı durumlarda, insanlar hastanede izole edilebilirken, yönetilebilir semptomları olan kişiler evde izole edilir.

 

 

Bu Protokolleri Kimler Uygulamalı?

Sosyal mesafe, dünyanın dört bir yanındaki pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de şu anda zaten uygulanmakta. Okullar geçici bir süreliğine eğitime ara vermiş durumda, fazla sayıda insanı bir araya getirecek her türlü toplumsal etkinlik iptal, spor salonlarından AVM’lerdeki oyun alanlarına pek çok mekan da kapalı… Bu şartlar altında pek çok insanın sorduğu soru ise belli: Virüsten korunabilmek için kendimi izole etmeli miyim?

 

 

Uzmanların bu konudaki tavsiyesi ise özellikle 60 yaş üzerindekileri ve bağışıklık sistemi yeterince güçlü olmayanları ilgilendiriyor. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi gibi pek çok kurumun yanı sıra ülkemizdeki ilgili mercilerin sıklıkla yinelediği gibi, bu iki kategoriden en azından birinde yer alan insanların sosyal mesafe protokolünü çok katı bir biçimde uygulamaları gerekiyor.

 

 

Bununla birlikte, bu bireylerin izolasyonu seçmeleri ya da iki protokolü birleştirip “hibrit” bir metot tercih etmeleri da mümkün. Bütün bunlara rağmen, şartların değişebileceğinin farkında olunması gerekiyor. Bütün önlemler o günün koşullarına ve gerektirdiklerine göre alınıyor. Bu sebeple, ilerleyen günlerde daha farklı protokollerin yürürlüğe sokulması olası.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.