Kendimi Geliştirmek İçin Ne Yapmalıyım? İşte 8 Öneri

Liderlik Okulu Kurucusu ve Kişisel Gelişim Mentoru Erkut Ergenç danışanlarının en çok sorduğu soruyu 8 öneri ile cevaplamış. İşte kendimizi geliştirmek için yapmamız gerekenler;

Herkese merhaba; bana en çok sorulan sorular bir tanesi de; Kendimi Geliştirmek İçin Ne Yapmalıyım? sorusudur. Youtube kanalımda ve seminerlerimde genelde hep bunun üzerinde durmama rağmen bu yazıda genel olarak bu soruya cevap vermek istedim.

Bana göre kendini geliştirmek kendinizi geliştirmemekten daha kolay. İnsan doğası gelişime açık ve uygun olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle hayatın akışıyla uyumlu bu yaklaşımı benimsemek aslında bizim için çok da zor değil. Fakat buradaki sorulmak istenen asıl soruyu ben çok iyi anlıyorum; soru aslında kendimi geliştirmeye nereden başlamalıyım sorusu?

Bunun için size 8 aşamalı bir yol haritası sunmak istiyorum. Sizi bu 8 aşamalı gelişim planıyla baş başa bırakıyorum.

                       

1- Ne istediğinize karar verin!

Çok klişe olsada gerçekten birçoğumuz bu hayattan ne beklediğimizi çok da bilmiyoruz. Aslında bazen bilmiyoruz bazen de düşünmek istemiyoruz. Nereden geldik, ne durumdayız ve nereye gitmek istiyoruz…

Bir çok şeyi yapmayı istediğinizi biliyorum. Hepimizin içinden çok farklı şeyler geçiyor. Ben de günde onlarca fikiri gerçekleştirmek istiyorum. Bu normal ancak başarı için odaklanma şart. Enerjiniz kısıtlı, bu enerjiyi tek bir yere yoğunlaştırmanız gerekiyor. O zaman ilk olarak yapılması gereken gerçekten ne istediğiniz ve listedeki gereksiz istekleri silip sınırlı sayıda seçimle baş başa kalmanız.

2- Gerçek başarının sonuç değil bir süreç olduğunu öğrenin!

Başarmayı bizler bir sonuç olarak görmeye eğilimliyiz. Bir şeyler için emek harcıyoruz ve sonunda başarıyoruz. Aslında konu bu kadar lineer değil ne yazıkki! Hatta matematiksel açıdan sürekli de değil. Hayat çok bilinmeyenli ve çok karmaşık bir denklem. Formülüze edip sonuca ulaşmak neredeyse imkansız.

Bu maddeyi yazmamın en büyük nedeni çoğu başarısızlık hikayesinin aslında bu maddeden kaynaklandığını görmem. Çünkü çoğu zaman ulaşılamayacak sonuçlar bizi demotive ediyor ve bir şeyleri bırakmamızı sağlıyor. Ama hayat asıl böyle işliyor. Bizler yoldakilerle ilerliyoruz, yolda yaşadıklarımızla gelişiyoruz.

Emin olun gittiğiniz yer önemli ama bence yolculuk daha önemli.

3- Kendimi Geliştirmek İçin Ne Yapmalıyım? – Başlayın!

Başlamak bitirmenin yarısıdır derler ya, bence o eksik. Günümüzde artık bitirmek diye bir şey yok. Yani bişeyler artık bitmiyor, bu dünya da sürekli değişiyor ve gelişiyor. Siz sadece buna katkı sağlıyorsunuz.

O zaman hemen başlayın. Sonuçta bu durumda kaybetmek yok, az önce bahsettiğim gibi yolda kazanacak tecrübeler var.

4- Esnek Olun!

Evet en sevdiğim maddelerden biri de bu. Esnek Olun. Esneklik doğanın içerisinde olan bir kavram. Kuvvetlere karşı verilen tepkilerde bunun önemini fiziken görüyorsunuz. Bu aynı şekilde psikolojik olaylarda da geçerli. NLP’de varsayımların biri de bunu söyler; “esnek olan süreci yönetir” diye. Buna canı gönülden katılıyorum.

Köşeleriniz sadece takılır ve çevrenizdekilere zarar verir görüntü dışında başka da bir işe yaramaz.

5- Geri Bildirimleri Önemseyin!

Açık sistemlerin en büyük özellikleri geri bildirimleri bulunmasıdır. Bozunmak istemiyorsanız bu dediğime iyi kulak verin. Çevrenizden binlerce geri bildirim alırsınız ya buna kulak tıkarsınız ya da kendinizi buna göre konumlar ve yola devam edersiniz.

Ben geri bildirimlerin can sıkıcı olabileceğini kabul ediyorum. Lakin kafanıza kuma gömmenizin de size bir faydası olacağına inancım yok! Ne Yazıkki!

 

 

 

6- İnsiyatif Alın

Aslında belirsizliklerde hareketsiz kalmanın akıllıca göründüğünü biliyorum ama risk biliminin bahsettiği bir başka konu da; risk varsa getiri de vardır.

Bu nedenle her zaman insiyatif alabilmek sizi ileri götürecektir. Sınırları zorlamanın ve ileri gitmenin açıkçası başka bir yolu olduğunu da düşünmüyorum. Bu nedenle siz insiyatif alın.

7- İletişim Kurun

Çok genel oldu biliyorum ama böyle bir listede yer almasını istedim yine de. Burada size söyleyebileceğim tek şey düşüncelerle değil duygularla iletişim kurmanızdır. Düşüncelerle iletişim kurmak zordur. İnsanların düşünce kalıplarını değiştirmek zordur.

Düşüncelerle iletişim kurarken fikirleriniz böyle bir akılda kağıt imha makinesine girmiş bir kağıt gibi paramparça olur. Ama duygular öyle değildir. Doğum, ölüm, aşk bunlar çoğunlukla evrenseldir.

8- Hırslarınız Değil Hedefleriniz Olsun

Hırslarınız değil hedefleriniz olsun. Bu madde bu kadar.

Evet…

Umarım bu yazımızı beğenmişsinizdir. Şimdi sizden bir ricam var. Eğer bu yazıyı beğendiyseniz, bu yazıya eklenmesini düşündüğünüz bir maddeyi de siz alta yorum olarak ekleyiniz. Böylece yazımızı okuyan diğer okuyucularımıza siz de katkı sağlamış olursunuz. Ayrıca yazımızı beğendiyseniz sevdiklerinizle mutlaka paylaşınız.

Ve son bir hatırlatma Kendinizi geliştirmeyi önemsiyorsanız diğer yazılarımızı, Ücretsiz kişisel gelişim e-kitaplarımızı  ve Ücretsiz eğitimlerimizi de mutlaka inceleyin.

Kendinize Çok İyi Bakın…

Erkut..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.